Akce 5+Jelikož jsem měl nedávno auto v autorizovaném servisu, nejprve jsem zjišťoval, jak vůbec funguje tato již dlouho probíhající akce pro vozy starší 5ti let. Možná se k tomu odhodlávají i další, tak jen trocha teorie, jak to asi celé vlastně probíhá.
Jediné co je pevně dané, je sleva na náhradní díly ve výši 20% z ceníkové ceny. Na které náhradní díly se sleva vztahuje vypisovat nebudu, dá se to
dohledat na stránkách Fordu.Hodinová sazba je individuální, každý servis ji může mít jinou. Co jsem zjišťoval a co se dá dohledat, je to v současnosti průměrně cca 900,- Kč/h. Pro akci 5+ by měla být použitá nižší sazba, ale není nikde garantovaná její hodnota, takže se může lišit dle jednotlivých servisů.
Fakturace práce neprobíhá dle existujících normativů pro jednotlivé úkony, ale podle skutečného času. Časové normy se prý používají jen pro nová nebo zánovní auta, u kterých nehrozí, že může dojít k problémům při demontáži komponent (myslí se tím např. zarezlé šroubové spoje ap.). Co je ještě zánovní a co už není zánovní auto se bohužel nikde neuvádí. Pokud to takto má fungovat, napadá mě, proč se někdo pachtí s nějakými časovými normami, když se zpravidla poruchy vyskytují převážně na starších vozech, na které se nevztahují....
Možná se tím jen chrání automobilka v případě reklamací, nevím, netuším.
Stanoviska servisů jsem porovnal se stanoviskem zastoupení Fordu v ČR a bylo mi sděleno, že jednotlivé značkové servisy jsou samostatné právní subjekty, takže jejich konání je pouze v jejich režii.
Tímto chci upozornit na to, že i v rámci této akce se můžete dopátrat různých cen za opravu a je tedy důležité před opravou požádat více autorizovaných servisů o předběžnou kalkulaci ceny a pak teprve vybírat....